Obeležujemo 20. obletnico Aarhuške konvencije

//Obeležujemo 20. obletnico Aarhuške konvencije

Obeležujemo 20. obletnico Aarhuške konvencije

20 let po sprejemu Konvencije o dostopu do informacij, sodelovanju javnosti pri odločanju in dostopu do varstva pravic v okoljskih zadevah (t. i. Aarhuške konvencije), sprejete leta 1998, konvencija ostaja model uporabe koncepta »okoljske demokracije«, kot izhaja iz načel Deklaracije o okolju in razvoju iz Ria.

Obletnica je tudi opomnik za pomen demokratičnih vrednot za naše družbe in za trajnostni razvoj. To je še posebej pomembno v luči trendov v nekaterih družbah, ki se odmikajo od teh vrednot k omejevanju civilnih in političnih svoboščin. Okoljski aktivisti so vse bolj tarča represivnih ukrepov in povračilnih ukrepov. Uresničevanje okoljskih pravic, brez strahu pred povračilnimi ukrepi ali preganjanjem, je ključnega pomena. Deklaracija iz Budve, ki so jo lani sprejele pogodbenice Aarhuške konvencije, izraža močno zavezo pogodbenic k spodbujanju okoljske demokracije v okviru prizadevanj za uresničevanje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030.

Ekonomska komisija Združenih narodov za Evropo (United Nations Economic Commission for Europe – UNECE) je obletnico konvencije obeležila z dogodki v Rimu.

Več informacij: UNECE

By |2019-02-28T13:42:35+01:002 oktobra, 2018|Novice|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment