Podnebne spremembe skozi pravo 2 – po uspešni izvedbi objavljamo posnetek dogodka.

//Podnebne spremembe skozi pravo 2 – po uspešni izvedbi objavljamo posnetek dogodka.

Podnebne spremembe skozi pravo 2 – po uspešni izvedbi objavljamo posnetek dogodka.

V četrtek, 22.4.2021, na svetovni dan Zemlje, smo od 16:00 do 19:00 na spletni platformi Zoom izvedli dogodek Podnebne spremembe skozi pravo 2. Seminar smo organizirali na PIC v okviru projekta Zagovorniki okolja – Za podnebje, ki ga financirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Sklada za podnebne spremembe. Z mnenja in stališča, izražena na dogodku, odgovarjajo avtorji sami in ne odražajo nujno stališč Eko sklada ali Ministrstva za okolje in prostor.

Z uvodnim nagovorom je študentke in študente prava ter ostale udeležence pozdravil predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, prof.dr.Rajko Knez.
Nadaljeval je dr.Miha Mikelj s predstavitvijo izrednega stanja našega planeta Zemlje, tako z vidika biotske raznovrstnosti, kot z vidika podnebnih sprememb.
Prvo pravno predavanje o naslavljanju podnebnih sprememb skozi mehanizme Združenih narodov za človekove pravice in o povezavi med človekovimi pravicami in podnebnimi spremembami, je predstavila izr.prof.dr.Vasilka Sancin, članica odbora Združenih narodov za človekove pravice in profesorica s Pravne fakultete v Ljubljani.

Nazadnje je doc.dr.Maša Kovič-Dine s Pravne fakultete v Ljubljani predstavila tri uspešne podnebne v pravnem okolju EU – nizozemsko, irsko in francosko podnebno tožbo.

Preko 30 minutnih spletnih predstavitev treh predavateljic in predavatelja smo se sprehodili skozi naravoslovne in pravne vidike spopadanja s podnebnimi spremembami in omogočili udeleženkam in udeležencem zastavljanje vprašanj. Dogodek predstavlja nadgradnjo dogodka ‘Podnebne spremembe skozi pravo’, ki smo ga izvedli v decembru 2020.

Veseli nas visoka udeležba  ljudi, med katerimi je bila večina bodočih pravnic in pravnikov, dogodku pa ste prisluhnili tudi drugi, ki vas tema zanima. S tem smo izpolnili svoj projektni in siceršnji cilj doseganja študentk in študentov prava s podnebno obarvanimi tematikami. Upamo, da ste odnesli nekaj uporabnega z dogodka in da se nam boste pridružili tudi v prihodnje.

Za vse, ki bi si želeli kakšno predstavitev pogledati še enkrat in za tiste, ki se niste uspeli udeležiti dogodka, brez skrbi. Dogodek smo posneli.

Celoten program z vabilom in vsemi predavanji najdete na TEJ POVEZAVI. Dogodek je dolg 3 ure.

Zahvaljujemo se vam za obisk dogodka in se vidimo prihodnjič!

Posnetek celotnega dogodka:

2021-04-29T14:37:03+02:00